fallback

Русия повиши рязко основната лихва до 9,5%, рублата продължава да поевтинява

Централната банка предприе неочакваното повишение със 150 базисни пункта, за да спре процеса на обезценяване на валутата

14:07 | 31.10.14 г. 7

Руската централна банка изненадващо повиши рязко основната си лихва, покачвайки я със 150 базисни пункта до 9,5%, за да спре процеса на обезценяване на рублата спрямо долара и еврото.

Съветът на банката взе решение да повиши лихвите въпреки отслабването на икономиката, след като рублата удари исторически дъна спрямо долара и еврото през този месец. През октомври централната банка разпродаде валутни резерви на стойност 15 млрд. долара, изкупувайки рубли в опит да смекчи въздействието от спадащия курс върху бизнеса в страната.

От началото на годината на международните резерви на страната намаляха с над 30 млрд. – от 469,5 млрд. долара до общо 439,1 млрд. долара, предава Business Insider.

Чрез повишаването на лихвените проценти централната банка залага на положително въздействие върху стабилизирането на валутата и забавяне на инфлацията, която в момента е около 8%. Вследствие на спада на покупателната сила на валутата множество експерти, като икономическите анализатори на МВФ, свиха прогнозите си за растежа на Русия до едва 0,2% през тази година.

Обявявайки решението, централната банка призна, че ценовият натиск отклонява икономиката от правилния ѝ ход на развитие.

"Според Централната банка на Русия очакването за годишния растеж на БВП през третото тримесечие на 2014 г. е 0,2%. Икономическият застой няма значително ограничаващ ефект върху ръста на потребителските цени, тъй като е причинен главно от структурни фактори... Растежът на потребителските цени е много вероятно да се задържи на сегашното ниво до края на първото тримесечие на 2015 г.", отбеляза институцията в съобщение.

Въпреки широките очаквания рублата да се стабилизира след оповестяването на решението курсът на руските пари продължава да спада спрямо щатския долар в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 10.09.22 г.
fallback